Data piekte op de Belgische festivals

Data piekte op de Belgische festivals

Maandag 4 september 2017 - BASE publiceerde vandaag een overzicht van het gebruik van mobiele data afgelopen festivalzomer. Hiermee wordt het bewijs nogmaals geleverd dat mobiele data nog steeds aan een opmars bezig is. Opvallend: door het afschaffen van de roamingtarieven werd er opnieuw meer gebeld dan vorig jaar.

Onderstaande grafieken geven trends in het data,- sms,- en belverkeer weer op de vijf grootste festivals in België de afgelopen drie jaar. Duidelijk is dat data nog steeds in stijgende lijn zit. Het meeste data (13,26 TB) werd – net zoals vorig jaar - verbruikt op Tomorrowland. Pukkelpop was dan weer het festival waar het meest sms’en werden verstuurd en ontvangen; zo’n 950.000, of gemiddeld nog 3 per festivalganger. Op Werchter en op Tomorrowland was dat er gemiddeld nog maar 1. In 2015 werden er nog dubbel zo veel sms’en verzonden.

Waar bellen vorig jaar ook in dalende lijn leek, kreeg het dit jaar weer een boost. Op alle grote festivals werd opnieuw meer gebeld, soms zelfs meer dan in 2015. Dit is te verklaren door voornamelijk het afschaffen van de roamingtarieven, waardoor buitenlanders die Belgische festivals bezochten, meer korte telefoongesprekken maakten. Als we het bekijken per festivalganger, werd er op de drie grootste festivals gemiddeld zo’n 2 minuten gebeld.

Isabelle Geeraerts Woordvoerster at Telenet