8 op de 10 Vlamingen willen gsm in de auto minder gebruiken

VSV en telecomoperatoren roepen op om tijdens rijden in “automodus” te gaan

Mechelen, 5 augustus 2019 - 8 op de 10 Vlaamse automobilisten die aangeven de gsm of smartphone te gebruiken tijdens het rijden, zouden dat minder willen doen. Nagenoeg evenveel zijn ervan overtuigd dat “in automodus gaan” een aanrijding kan voorkomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in aanloop naar de campagne rond afleiding achter het stuur, die vandaag start. De VSV krijgt voor de campagne de steun van alle telecomoperatoren in Vlaanderen, een primeur.

Afleiding door smartphonegebruik achter het stuur blijft nog steeds een probleem, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de VSV vandaag bekendmaakt:

  • Meer dan 6 op de 10 automobilisten (63%) geven toe wel eens handsfree te bellen tijdens het rijden.
  • Iets minder dan de helft (48%) leest wel eens berichten, 4 op de 10 (40%) sturen ook berichten.

Tegelijkertijd wil een grote meerderheid van de Vlamingen het eigen gsm-gebruik in de auto beperken:

  • 92% vindt het lezen van berichten tijdens het rijden onaanvaardbaar, 94% is gekant tegen het versturen van berichten.
  • 79% van de bestuurders die soms de gsm of smartphone gebruiken in de auto, zouden dat minder willen doen. Toch geeft meer dan 1 op de 3 toe dit moeilijk te vinden (35%), bijvoorbeeld omdat ze de smartphone als gps gebruiken. In “automodus” gaan is daarvoor de ideale oplossing.

Automodus, de oplossing om afleiding te vermijden

“Automodus” staat voor de bewuste keuze om afleiding in het verkeer te vermijden door je smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten. Al naar gelang de situatie is er voor iedereen een modus die past:

  • Buiten handbereik: bijvoorbeeld in het handschoenkastje of in je handtas.
  • Op “niet storen”: de “niet storen”-functie houdt binnenkomende berichten en oproepen tegen. Je kunt ervoor kiezen om oproepen van favorieten toch door te laten komen en functies als GPS en muziek nog te blijven gebruiken.
  • Op stil: zo word je niet afgeleid door binnenkomende meldingen. Je GPS en muziek kun je blijven gebruiken.

Het onderzoek van de VSV geeft aan dat de bereidheid om in automodus te gaan, is toegenomen in vergelijking met vorig jaar: 59% van de Vlaamse automobilisten is bereid om de gsm op stil te zetten (voorheen was dit 52%), 55% is bereid om de gsm buiten handbereik te leggen (voorheen 50%), en 48% is bereid om een instelling of app te activeren die binnenkomende oproepen of berichten blokkeert (voorheen 35%). De grote meerderheid van de Vlaamse automobilisten (83%) vindt het overigens heel normaal om even niet bereikbaar te zijn als je met de wagen rijdt, en 78% is ervan overtuigd dat in “automodus” gaan een aanrijding kan voorkomen.

Deze cijfers tonen aan dat verstandig omgaan met de smartphone achter het stuur best mogelijk is. Door bepaalde functies van de smartphone uit te schakelen of hem uit het zicht of buiten handbereik te leggen, kun je verhinderen dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Kies dus voor een slimme oplossing en ga in automodus voor je vertrekt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

Nieuwe campagne: wees zo smart als je phone

Van 5 augustus tot 1 september voert de VSV een nieuwe campagne die bestuurders aanspoort om in automodus te gaan wanneer ze in de wagen zitten. De campagne loopt in samenwerking met alle telecomoperatoren in Vlaanderen: Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet en Telenet. De bedoeling is om alle Vlamingen vertrouwd te maken met het begrip automodus en hen te overtuigen dit toe te passen. Daarvoor worden zes verschillende affiches ingezet, met een boodschap die telkens afgestemd is op de huisstijl van één van de zes deelnemende operatoren.

De campagne wordt ondersteund door drie radiospots, telkens toegespitst op één van de drie manieren om in automodus te gaan. Verder zijn er advertenties op sociale media die doorverwijzen naar www.beloofd.be. Daar krijg je tips om de automodus te kiezen die het beste bij jou past, en kun je vervolgens de belofte maken om je smartphonegebruik achter het stuur te beperken. Tot slot is er een online video waarin de CEO’s van de zes telecomoperatoren oproepen om in automodus te gaan. De operatoren verspreiden de automodus-boodschap verder via hun eigen specifieke kanalen.

CEO John Porter – "Als telecomoperator promoten wij een digitale levensstijl die mensen toelaat altijd en overal geconnecteerd te zijn. Maar als maatschappelijk verantwoord bedrijf willen wij mensen ook helpen om de juiste digitale balanste vinden en digitale toepassingen steeds op een veilige manier te gebruiken. Daarom ondersteunen wij ook deze campagne en roepen iedereen op om in de auto steeds in Automodus te gaan. Wees een slimme en verantwoorde bestuurder en gebruik je mobiele telefoon nooit wanneer je rijdt."

Meer informatie: www.beloofd.be en www.veiligverkeer.be. Al het beeldmateriaal en informatie per telecomoperator kun je ook hier terugvinden. 

Isabelle Geeraerts Woordvoerster

 

Nieuws BASE
Over Telenet Group NV

Het credo van BASE is om producten en diensten voor mobiele telefonie aan te bieden die voldoen aan de essentiële behoeften van onze klanten, niet meer en niet minder. Wij geloven dat klanten zichzelf het beste kennen en daarom geven we hen de controle, zodat ze hun mobiele ervaring zelf kunnen beheren. We zetten ons in om hen alle tools te geven die ze nodig hebben om dit te doen en om hen te begeleiden en te ondersteunen, terwijl we hen eenvoudige, transparante diensten bieden die zijn afgestemd op hun behoeften. Bij BASE willen we dicht bij de mensen blijven.

BASE is een merk van de Telenet Groep (Belgische leverancier van ontspannings- en telecommunicatiediensten) dat mobiele telefoniediensten (bellen, sms'en en mobiele data) aanbiedt in heel België.

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen
BTW BE 0462.925.669
RPR Antwerpen, afd. Mechelen