BASE anticipeert op toekomst van meer en meer data en opent nieuw datacenter

De toekomst is mobiel. Het gebruik van mobiel internet staat in België nog maar in zijn kinderschoenen. De komende jaren zal de Belg nog veel meer mobiele data gebruiken. Dat betekent dus ook meer data die opgeslagen moet worden. BASE maakt zich klaar voor die toekomst en opent vandaag een uiterst ecologisch datacenter en verzekert op die manier de veiligheid van zijn klantgegevens. 

Tegen eind juni had 65% van de BASE postpaid klanten een smartphone. In juli gebruikte de gemiddelde BASE postpaid klant 900 MB. Al die informatiegegevens moeten ergens worden verwerkt en opgeslagen en dat gebeurt in ons datacenter. Een datacenter is een gebouw waar enerzijds alle bedrijfskritische ICT-apparatuur in wordt ondergebracht (zoals de servers). Anderzijds worden er ook alle datagegevens van onze klanten verwerkt.

VEILIGHEID, TOEGANG EN ECO-BESPARING

Het verwerken van de toenemende datastroom vraagt steeds meer machines. Om alle gegevens op een veilige manier te kunnen behandelen hebben onze ingenieurs grondig nagedacht over de optimale inrichting van onze datacentra.

Als gevolg werd onze installatie in Gent de laatste maanden enorm uitgebreid en vernieuwd. Het is nu een hoogtechnologisch datacenter dat ook 100% ‘future proof’ is.

Dit datacenter zal de stijging van het dataverbruik dus volledig kunnen ondersteunen. Daarnaast dient dit datacenter ook als back-up voor de gegevens die momenteel in Aartselaar gestockeerd worden (en vice versa). Die gegevens zullen op elk moment toegankelijk zijn vanuit Gent, dus ook in geval van een technische panne in Aartselaar.

BASE draagt de privacy van zijn klanten hoog in vaandel. Daarom worden alle gegevens opgeslagen in datacentra gevestigd in België. Dat is belangrijk voor de veiligheid en de bescherming van onze klantgegevens.

Het nieuwe datacenter is bovendien uiterst ecologisch. Meer mobiele data betekent dus meer machines. En al die machines in werking zorgen voor veel warmte. Qua energiebesparing hebben we extra aandacht besteed aan verkoeling systemen. Om de datazalen en bijhorende systemen op temperatuur te houden hebben we gezocht naar uiterst ecologische en kostefficiënte ontwerpen. Resultaat? Door het goed beheren van koude luchtstromen en geen koude lucht verloren te laten gaan kunnen we de temperatuur op peil houden. De energiebesparende installaties zorgen voor een daling van de PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) van 1,8 naar 1,4. Die energiebesparing is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 1200 gemiddelde gezinnen.

Met de opening van het nieuwe datacenter bereidt BASE zich voor op een toekomst waarin mobiele data een centrale rol speelt. De smartphone is nu al onze derde arm en in de toekomst zal ze steeds een belangrijkere rol in ons dagelijks leven innemen. We staan ermee op, we gaan ermee slapen, en we versturen er dagelijks een massa aan data mee. En die data wil BASE op een veilige manier verwerken.

HET DATACENTER IN CIJFERS

  • 740 m² oppervlakte (verspreid over 2 dataruimtes): dit komt overeen met de oppervlakte van 3 tennisvelden
  • Een tank van 30.000 liter diesel: dit komt overeen met 12 klassieke olietanks van een gemiddelde gezinswoning - beschikbaar om 3 noodgeneratoren aan te sturen.
  • Een maximale kracht van 2 MW (= 2000kW): dit komt overeen met de kracht van 225 normale woningen (aan 9kW/woning).
Contacteer ons
Over Telenet Group NV

Vernieuwen in het belang van de klant zit bij BASE in het DNA. We luisteren constant naar onze klanten en stellen gewoonten in de Belgische mobiele markt in vraag. Dankzij innovatieve productprincipes wil BASE het leven van de consumenten verbeteren zodat klanten meer uit hun abonnement kunnen halen. Bij BASE kan de klant rekenen op flexibele abonnementen, een goed netwerk en een uitstekende service.

De newsroom van Telenet vind je via press.telenet.be

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen
BTW BE 0462.925.669
RPR Antwerpen, afd. Mechelen