Telenet en ZTE breken Europees snelheidsrecord 4,5G

Telenet en ZTE breken Europees snelheidsrecord 4,5G

Mobiele operatoren halen downloadsnelheid van 1,3 Gbps in echte netwerkomstandigheden

Telenet en telecompartner ZTE hebben een downloadsnelheid van 1,3 gigabit per seconde bereikt bij een demonstratie van de nieuwe 4,5G-technologie van ZTE. Dat is vier keer sneller dan de maximale downloadsnelheid die 4G kan halen. Telenet is de eerste in Europa die deze snelheid behaalt in levensechte omstandigheden. 4,5G maakt gebruik van 4x4 MIMO-beaming, 3 carrier aggregation en een QAM 256-modulatie.

 

De demonstratie gebeurde niet in een laboratorium, maar buiten. Telenet en ZTE hebben er een downloadsnelheid van 1,3 Gbps behaald, een nieuw Europees record outdoor. In België zijn eerder al hoge snelheden behaald met 4,5G, maar dat gebeurde in een testlab, wat geen realistische omgeving is. Met deze snelheid is het mogelijk om een volledig seizoen van Chaussée d’Amour (13,3 Gb) in HD in negentig seconden te downloaden.

De demonstratie is een van de eerste stappen in de langetermijnsamenwerking die Telenet heeft afgesloten met ZTE om zijn mobiele netwerk klaar te maken voor de toekomst. Dat is nodig, want het telecomgedrag van consumenten zal de komende jaren fel blijven evolueren. Het mobiel dataverbruik verdubbelt elke 12 maanden. Volgens technologieconcern Cisco zal er in 2020 wereldwijd acht keer meer mobiele data verbruikt worden dan nu.

 

Hogere snelheid en capaciteit
Telenet is zijn mobiele netwerk nu al aan het moderniseren met de hulp van ZTE. In 2017 zal het netwerk in stedelijke gebieden klaar zijn voor 4,5G. Een aantal hoogtechnologische smartphones uit categorie 9 die een snelheid van 450 Mbps kunnen halen, zoals de iPhone7, de iPhone7 Plus en Samsung S7, ondersteunen hoge snelheden nu al met MIMO en carrier aggregation.

“Wij bij Telenet zijn erg enthousiast over het resultaat van deze test. Het nieuwe snelheidsrecord is een belangrijke mijlpaal op zichzelf, en maakt ook de weg vrij naar onze toekomstige 5G-netwerken. 4,5G-technologie van ZTE is sneller en heeft een veel hogere capaciteit, wat de breedbandervaring van mobiele gebruikers nog beter maakt, vooral in gebieden met druk mobiel verkeer”, zegt Micha Berger, CTO van Telenet.

 

“De 1,3 Gbps-demo opent een nieuw tijdperk in de samenwerking tussen Telenet en ZTE rond de innovatie van geavanceerde, draadloze technologie. Dit zal Telenet's succes in België vergroten", zegt Patric Bin, CEO van ZTE Benelux.

 

Snelweg met extra banen
De 4,5G-technologie heeft drie belangrijke kenmerken. Het maakt gebruik van 3 carrier aggregation, wat toelaat om signalen van verschillende antennes te combineren. Het steunt ook op 4x4 MIMO, wat het aantal signalen dat van één frequentie komt verdubbelt. Ten slotte gebruikt het ook 256 QAM, wat een hogere modulatie is die kwaliteit en capaciteit verhoogt. Het valt te vergelijken met een snelweg die extra banen krijgt. De bandbreedte is groter, waardoor smartphonegebruikers minder last hebben van ander verkeer op drukke momenten.

 

De 4,5G-technologie kan toepassingen aan die een zware downloadsnelheid of veel bandbreedte nodig hebben. Zo zal 4,5G het streamen van ultra high definition-video’s mogelijk maken, het gebruik van virtual-reality-diensten of -games, augmented reality tools en gelijk welke dienst die de overdracht van grote hoeveelheden data vereist.

Contacteer ons
Over Telenet Group NV

Het credo van BASE is om producten en diensten voor mobiele telefonie aan te bieden die voldoen aan de essentiële behoeften van onze klanten, niet meer en niet minder. Wij geloven dat klanten zichzelf het beste kennen en daarom geven we hen de controle, zodat ze hun mobiele ervaring zelf kunnen beheren. We zetten ons in om hen alle tools te geven die ze nodig hebben om dit te doen en om hen te begeleiden en te ondersteunen, terwijl we hen eenvoudige, transparante diensten bieden die zijn afgestemd op hun behoeften. Bij BASE willen we dicht bij de mensen blijven.

BASE is een merk van de Telenet Groep (Belgische leverancier van ontspannings- en telecommunicatiediensten) dat mobiele telefoniediensten (bellen, sms'en en mobiele data) aanbiedt in heel België.

De newsroom van BASE vind je via press.base.be

Telenet Group NV
Liersesteenweg 4, 2800 Mechelen
BTW BE 0462.925.669
RPR Antwerpen, afd. Mechelen